Фрукти дорожчали, птиця – дешевшала: як мінялись ціни в карантин
Джерело: Суспільне
У період карантину на Рівненщині найбільше подорожчали фрукти на майже 19%. Натомість здешевшало м’ясо птиці, мінеральна вода та цукерки. Такі дані оприлюднили на офіційному сайті Головного управління статистики в Рівненській області.
Що виросло в ціні
- Вироби з борошна, крупи, яйця, цукор, яловичина, сири, свинина, маргарин, масло, шоколад, олія, хліб, молоко випічка, рис зросли подорожчали подекуди на майже 12%. Найбільше виросли в ціні фрукти – на 18,8%.
- Цигарки здорожчали на майже 2%.
- Через здорожчання на 0,3% ліків, медичних товарів та обладнання, а також послуг лікарень на 0,1%, ціни у сфері охорони здоров’я зросли на 0,2%
- На 1,9% подорожчали автомобілі.
Що впало в ціні
- До 3% знизились ціни на м’ясо птиці, мінеральні та джерельні води, кондитерські вироби з цукру.
- Через здешевшання газу на 11,1%, знизились тарифи на комунпослуги (житло, воду, електроенергію) – на 2,5%.
- На 1,4% знизились ціни на транспорт. Це пов’язано зі здешевшанням палива та мастил на 8,3%.
Ситуація в Україні
За даними звіту НБУ, протягом останнього тижня у державі ціни на продукти незначно, але зросли. Дорожчали м’ясопродукти та яйця. Основним чинником зростання цін на продукти, за даними НБУ, залишалося подорожчання яєць. Натомість знижувалися ціни на овочі борщового набору, передусім капусту, картоплю, буряк та цибулю. Також дешевшали лимони. Значним попитом й надалі користувалися товари особистої гігієни та миючі засоби, що підтримувало зростання цін на них.
Нагадаємо, за перший місяць карантину в Україні знизилися ціни на продукти харчування, зокрема на крупи, овочі та фрукти. Таку ситуацію у Національному банку України пояснювали спадом ажіотажу на продукцію після оголошення карантину. Натомість, за даними НБУ, великодні свята загальмували падіння цін на продукти.